Monday, September 15, 2008

Civic Skills Academy: Civic Intervention Team

CIVIC SKILLS ACADEMY
Civic Intervention Team

``Vesela družina`` (Cheerful Company) is the Civic Intervention Team that is up and running within the Civic Academy Skills project activities organized by Denizen Centre for Civic Activism, in Svrljig, Serbia.

The team was created in May 2008 and its members have been participating in a series of workshops since then. The workshops and other project activities are run by Dragana Nikolić and Milan Djordjević of Denizen Centre for Civic Activism.

The report covers activities organized in the period May – July 2008.
There are 12 members of the team. (Team members` names are given by a family name first.)
Andjelkovic Dimitra, 9 years old
Savic Nina, 10
Milijic Andjela, 10
Andjelkovic Dimitrije, 11
Arsic Tijana, 12
Brankovic Martina, 12
Rakic Marija, 12
Andjelkovic Barbara, 12
Tasic Marija, 12
Radojkovic Nastasja, 12
Basaric Milica, 13
Tasic Emilija, 14

The team was formed of the students who had previously participated in other projects activities organized by Denizen during the school year and the process of their selection was based on the willingness to participate in activities that would be organized during summer holiday.

All team members are students of the elementary school ``Dobrila Stambolic`` Svrljig.

THE DECALOG OF THE CIVIC LIFE

Team building
Creativity
Cooperation
Project development
Organizing local actions
Active participation
Interviewing
Responsibility
Vocabulary enlargement
Civic skills development

Monday, September 8, 2008

PALINA: Poziv za učesnike


Prekogranični susret lokalnih organizatora Public Achievement programa
Poziv za učesnike

Denizen - Centar za građanski aktivizam iz Svrljiga u saradnji sa Profesionalnom gimnazijom ``G.M.Dimitrov`` ‚ u okviru projekta ``Public Achievement Leaders in Action`` (PALinA) organizuje seriju seminara namenjenih zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, aktivistima nevladinih organizacija i liderima neformalnih grupa iz Srbije i Bugarske. Ovom prilikom želimo da Vas pozovemo da učestvujete u prekograničnim susretima lokalnih organizatora programa ``Javna dostignuća``.

Prvi modul seminara se održava u Knjaževcu u periodu 19-21. septembar 2008. godine, a drugi od 17. do 19. oktobra 2008. godine u Vudinu u Bugarskoj.

Public Achievement (PA) je program koji na vrlo praktičan i prirodan način aktivira mlade ljude i pomaže im da postanu društveno aktivni i odgovorni građani. Program uključuje angažovanje trenera (starijih mentora – nastavnika, studenata ili, jednostavno, odraslih zainteresovanih za volonterski rad sa svojim vršnjacima) koji vode grupu zainteresovanih individualaca kroz proces analize i rešavanja problema.
PA grupa bira problem od posebne važnosti za njih, ispituje njegov okvir, uzroke, moguće akcije i strategije za njegovo rešavanje i počinje sa primenjivanjem sopstvenog akcionog plana. Radeći zajedno na poznatom problemu, učesnici stiču veštine neophodne za ravoj demokratskog društva, dok treneri imaju ulogu facilitatora i koriste različite metodu kako bi ih motivisali da sami potraže odgovore i otkriju rešenja. Sâm proces je mnogo bitniji od ishoda programa, jer je proces prenosiv na buduće situacije.

Ko može da učestvuje?
Nastavnici i učitelji zaposleni u osnovnim i srednjim školama, aktivisti nevladinih organizacija i omladinskih udruženja građana ili lideri neformalnih grupa koje se bave mladima i koji imaju ozbiljnu nameru da stečena znanja primene u svojim sredinama.

Način prijavljivanja
Da bi se prijavili za učešće na seminaru potrebno je da popunite formular (u prilogu ovog dokumenta) i da ga, najkasnije do 13. 09. 2008. godine, pošaljete organizatorima seminara. Prijave možete slati elektronskim putem na e-mail adrese: denizen@sezampro.rs, denizen@ptt.rs ili na faks 018/ 824-211. Neophodno je da imate važeći pasoš.

Odabrani učesnici biće obavešteni 15. 09. 2008 godine. Broj učesnika je ograničen.

Svi troškovi vezani za realizaciju programa u Srbiji (prevoz, smeštaj, ishrana i materijali) biće pokriveni sredstvima projekta koji finansira EU, a realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju kao deo Programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija. Prekogranični partner pokriva sve troškove programa u Bugarskoj.

Organizatori seminara obezbeđuju vize za sve učesnike i snose troškove medjunarodnog putnog osiguranja.

Za dodatna objašnjenja obratite se organizatorima seminara na gore navedene kontakte.

Radujemo se susretu sa vama!