Thursday, December 11, 2008

PALinA Poziv za učesnike

Public Achievement Leaders in Action (PALinA)

Periodični susreti lokalnih organizatora programa ’’Javna dostignuća’’
Poziv za učesnike

Denizen - Centar za građanski aktivizam iz Svrljiga u saradnji sa Profesionalnom gimnazijom ``G.M.Dimitrov`` iz Dunavaca u okviru projekta ’’Public Achievement Leaders in Action’’ (PALinA) organizuje seriju seminara namenjenih zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, aktivistima nevladinih organizacija i liderima neformalnih grupa iz Srbije i Bugarske. Ovom prilikom želimo da Vas pozovemo da učestvujete na bazičnom treningu lokalnih organizatora programa ’’Javna dostignuća’’.

Prvi modul seminara se održava u Knjaževcu u periodu 13-14. decembar 2008. godine, a drugi od 10. do 11. januara 2008. godine.

Public Achievement (PA) je program koji na vrlo praktičan i prirodan način aktivira mlade ljude i pomaže im da postanu društveno aktivni i odgovorni građani. Program uključuje angažovanje trenera (starijih mentora – nastavnika, studenata ili, jednostavno, odraslih zainteresovanih za volonterski rad sa svojim vršnjacima) koji vode grupu zainteresovanih individualaca kroz proces analize i rešavanja problema.
PA grupa bira problem od posebne važnosti za njih, ispituje njegov okvir, uzroke, moguće akcije i strategije za njegovo rešavanje i počinje sa primenjivanjem sopstvenog akcionog plana. Radeći zajedno na poznatom problemu, učesnici stiču veštine neophodne za ravoj demokratskog društva, dok treneri imaju ulogu facilitatora i koriste različite metodu kako bi ih motivisali da sami potraže odgovore i otkriju rešenja. Sâm proces je mnogo bitniji od ishoda programa, jer je proces prenosiv na buduće situacije.

Ko može da učestvuje?
Nastavnici i učitelji zaposleni u osnovnim i srednjim školama, aktivisti nevladinih organizacija i omladinskih udruženja građana ili lideri neformalnih grupa koje se bave mladima i koji imaju ozbiljnu nameru da stečena znanja primene u svojim sredinama.

Način prijavljivanjaDa bi se prijavili za učešće na seminaru potrebno je da popunite formular (u prilogu ovog dokumenta) i da ga, najkasnije do 11. 12. 2008. godine, pošaljete organizatorima seminara. Prijave možete slati elektronskim putem na e-mail adrese: denizen@sezampro.rs, denizen@ptt.rs ili na faks 018/ 824-211.

Friday, December 5, 2008

International Volunteer Day

International Volunteer Day Celebration - December 5

International Volunteer Day takes place on December 5th each year and is officially recognized by the United Nations as a day on which volunteers around the world are recognized and celebrated for their contributions and dedication.Volunteer Day is the opportunity for connecting government bodies, UN Agencies, volunteer organization and volunteers to promote volunteering and positive aspects of this kind of unpaid work.Researches in Serbia indicate that there are great needs for volunteering, and there is no legal framework for volunteer engagement and protection, there is no long-term structure for volunteer coordination, and that most often volunteers are actually youth and women.Volunteering is not enough appreciated in Serbia, especially as a kind of work experience. People are not aware that volunteers are usually university educated persons, pensioners that are experts and people who can do a set of different jobs.

*******

Medjunarodni dan volontera

PREZENTACIJA PROGRAMA KONTAKT ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA SA ZAJEDNIČKOM TEMOM: ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U OBLIKOVANJU POLITIKA I PRAKSI U STRATEGIJI SMANJENJA SIROMAŠTVA, održaće se u utorak, 9. decembra 2008. od 11.00 do 14.00 časova u Nišu, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske komune bb (Trg Svetog Save).Organizatori skupa su Centar za razvoj neprofitnog sektora, Građanske inicijative i Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine.Tim potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva pokrenuo je program "Kontakt organizacije civilnog društva" sa ciljem da se uspostavi i unapredi komunikacija i dijalog između predstavnika civilnog društva i državnih institucija. Programom rada je predviđeno da se obuhvate teme od značaja za smanjenje siromaštva u Srbiji:11,00-11,15 Uvodna reč: Kontakt organizacije civilnog društva kao mehanizam saradnje, Ivana Ćirković, Tim potpredsednika Vlade Republike Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva11,15-12,15 Predstavljanje i diskusija nacrta izveštaja: Institucionalni mehanizam saradnje vlade i civilnog društva: uporedna iskustva i preporuke za Srbiju, dr Dragan Golubović, ECNL/Građanske inicijative12,30-13,30 Aktivnosti Kontakt organizacije civilnog društva u implementaciji Strategije za smanjenje siromaštva, predstavnici KOCD organizacija13,30-14,00 Građanski nadzor ženskog preduzetništva u Srbiji, primer uloge civilnog društva u nadzoru sprovođenja politika i praksi u vezi sa smanjenjem siromaštva, Zoran M. Marković, CRNPS.Na promociju su pozvani predstavnici NVO, medija, lokalne samouprave i državnih institucija iz Niša i okoline.Prijave za skup uputiti na e-mail: drustvonis@beotel.net ili na telefone: 018/2341-92; 528835.Program Kontakt organizacije civilnog društva za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva finansiran je sredstvima Odeljenja za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva namenjenih Vladi Republike Srbije da nadzire i koordinira implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva.Projekat "Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj organizacija civilnog društva u Srbiji" sprovode Građanske inicijative uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Beogradu.Projekat Građanski nadzor ženskog preduzetništva u Srbiji je finansiran iz programa "Jačanje uloge civilnog društva u oblikovanju politika i praksi u vezi sa smanjenjem siromaštva", koji implementira UNDP u Srbiji uz finansijsku podršku Evropske Unije/Evropske agencije za rekonstrukciju.

(CRNPS/Građanske inicijative/ Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine)