Monday, September 8, 2008

PALINA: Poziv za učesnike


Prekogranični susret lokalnih organizatora Public Achievement programa
Poziv za učesnike

Denizen - Centar za građanski aktivizam iz Svrljiga u saradnji sa Profesionalnom gimnazijom ``G.M.Dimitrov`` ‚ u okviru projekta ``Public Achievement Leaders in Action`` (PALinA) organizuje seriju seminara namenjenih zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, aktivistima nevladinih organizacija i liderima neformalnih grupa iz Srbije i Bugarske. Ovom prilikom želimo da Vas pozovemo da učestvujete u prekograničnim susretima lokalnih organizatora programa ``Javna dostignuća``.

Prvi modul seminara se održava u Knjaževcu u periodu 19-21. septembar 2008. godine, a drugi od 17. do 19. oktobra 2008. godine u Vudinu u Bugarskoj.

Public Achievement (PA) je program koji na vrlo praktičan i prirodan način aktivira mlade ljude i pomaže im da postanu društveno aktivni i odgovorni građani. Program uključuje angažovanje trenera (starijih mentora – nastavnika, studenata ili, jednostavno, odraslih zainteresovanih za volonterski rad sa svojim vršnjacima) koji vode grupu zainteresovanih individualaca kroz proces analize i rešavanja problema.
PA grupa bira problem od posebne važnosti za njih, ispituje njegov okvir, uzroke, moguće akcije i strategije za njegovo rešavanje i počinje sa primenjivanjem sopstvenog akcionog plana. Radeći zajedno na poznatom problemu, učesnici stiču veštine neophodne za ravoj demokratskog društva, dok treneri imaju ulogu facilitatora i koriste različite metodu kako bi ih motivisali da sami potraže odgovore i otkriju rešenja. Sâm proces je mnogo bitniji od ishoda programa, jer je proces prenosiv na buduće situacije.

Ko može da učestvuje?
Nastavnici i učitelji zaposleni u osnovnim i srednjim školama, aktivisti nevladinih organizacija i omladinskih udruženja građana ili lideri neformalnih grupa koje se bave mladima i koji imaju ozbiljnu nameru da stečena znanja primene u svojim sredinama.

Način prijavljivanja
Da bi se prijavili za učešće na seminaru potrebno je da popunite formular (u prilogu ovog dokumenta) i da ga, najkasnije do 13. 09. 2008. godine, pošaljete organizatorima seminara. Prijave možete slati elektronskim putem na e-mail adrese: denizen@sezampro.rs, denizen@ptt.rs ili na faks 018/ 824-211. Neophodno je da imate važeći pasoš.

Odabrani učesnici biće obavešteni 15. 09. 2008 godine. Broj učesnika je ograničen.

Svi troškovi vezani za realizaciju programa u Srbiji (prevoz, smeštaj, ishrana i materijali) biće pokriveni sredstvima projekta koji finansira EU, a realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju kao deo Programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija. Prekogranični partner pokriva sve troškove programa u Bugarskoj.

Organizatori seminara obezbeđuju vize za sve učesnike i snose troškove medjunarodnog putnog osiguranja.

Za dodatna objašnjenja obratite se organizatorima seminara na gore navedene kontakte.

Radujemo se susretu sa vama!

No comments: