Thursday, April 24, 2008

Društvo radi: ``Village`` program







``Društvo radi`` projekat Denizen centra za građanski aktivizam podržalo je Ministrarstvo za omladinu i sport Republike Srbije u okviru Programa jačanja kapaciteta udruženja mladih

VILLAGE je projekat koji na veoma konkretan i realan način podučava o vladanju, socijalnoj odgovornosti i upravljanju zajedničkim fondovima.

Ovaj program uključuje:
Uvod u program
Osnovna pravila programa
Izgradnja sela snova na skali od 1 do 25
Veštine donošenja odluka u grupama
Tehnike razvoja i planiranja
Pravljenje budžeta i finansijski menadžment fondova zajednice
Vladanje i obaveze
Razvoj malih poslova i njihova uloga u ruralnim zajednicama
Zatvarnje festivala i evaluacija programa

U svetu koji se stalno menja, Village program je dizajniran da daje učenicima sposobnost prilagođavanja kao i uticaja zajednica u okruženju na proaktivan način. Drugim rečima, program ih pothranjuje informacijama o dešavanjima u okolini dajući im različite kreativne veštine u procesu rešavanja problema.

Da bi ovo postigli, učenici formiraju minijaturu sela, počevši sa PEEPS, minijaturama ljudi koji ih predstavljaju u minijaturnom svetu. Da bi postigli poznati cilj, učenici se nalaze u situaciji suočavanja sa istim problemima koji su akutni u stvarnom svetu odraslih. Sa osnovnim planom koji su im preneli nastavnici, učenici se ohrabruju da donose rešenja koja će omogućiti opstanak zajednice kao celine.

VEŠTINE

Matematičke: Deca formiraju selo u razmeri od 1:25, koje zahteva znanje geometrije. Oni takođe treba da podele zemljište u skladu sa mini-građanima, na javne i privatne sektore. U obzir dolazi više aspekata urbanog planiranja, uključujući procenu vrednosti imanja, potrebe osvetljenja tj. signalizacije, javnog transporta i komunikacije. Bankovne račune treba održavati u minijaturnim bankama, treba pregovarati za plate, kao i građevinske materijale koji se naručuju i plaćaju.

Pisanja: Piše se kreativno, ali i praktično. Svako dete treba da opiše svog PEEP-a, dajući mu ličnost i istoriju. Traže se više praktične veštine pisanja zbog mogućnosti čuvanja i potpisivanja ugovora, saglasnosti i zakona.

Umetničke: Pored kreiranja “PEEP-a”, koje uključuje šivenje odeće, svaki učenik dizajnira i konstruiše njihov dom, uključujući i pejzaže (ako ih žele). Deca stvaraju ceo grad i svaku moguću građevinu u njemu, kao što su parkovi i poslovni blokovi.

Tehničke veštine: Učenici savladavaju sigurno rukovanje alatima kao što su: igle, čekići i lepak.

Ostale veštine: Svaka grupa učenika, naravno, poseduje jedinstven način rada i organizacije, tako da svaki projekat drugačije rezultira. Nastavnici takođe mogu odlučiti da prilagode VILLAGE program određenom predmetu u školi, kao što je istorija, na primer.

1 comment:

EcoKids said...

ma super ,a barb orgiginal a ova petrovicka narcisss....:)

JeLeNa