Sunday, April 20, 2008

Radionica: Vežba empatije

Radionice za lokalne lidere

VEŽBA EMPATIJE

CILJ: Proširiti razumevanje problema drugih i pružiti im pomoć pri njihovom rešavanju.Steći iskustvo o tome kako naši sopstveni problemi izgledaju u očima drugih. Iskusiti mudrost koju grupa pruža pri rešavanju problema drugih osoba. Postati svestan zajedničkih pretnji koje je iskusio svako od nas.

NEOPHODNO VREME: 60 minuta

MATERIJALI: Indeks ili kartice i olovka za svakog učesnika.

PROCEDURA:
1. Podelite učesnike u male grupe, najviše 5 osoba u svakoj. Dajte svakom ušesniku indeks ili karticu i olovku.
2. Svaki učesnika na kartici treba da napiše: ‘’ Problem koji pokušavam da rešim je…’’, i da završi rečenicu. Ne treba potpisivati kartice. Kada ih svi popune, pokupite kartice, promešajte i podelite ih učesnicima u okviru malih grupa. (Ako učesnik dobije sopstvenu kartu mora da je zameni sa drugim učesnikom, jer svako od njih treba da se bavi tuđim problemom).
3. Nakon toga svaka osoba čita šta je napisano na karti koju je dobila u raspodeli tako što će to predstaviti kao lični problem. Objašnjava grupi načine na koje problem može da se reši. Ostali ističu da li imaju iskustva u rešavanju takvih problema i daju svoje predloge.
4. Istu aktivnost ponavljati sve dok svi problemi ne budu razmotreni.

BELEŠKE: Dajte dovoljno vremena za ovu vežbu. Za mnoge to će biti najvažniji deo radionice. Može da pokrene osobe koje su bile izolovane i koje, do sada, niko nije razumeo.

(Ovo je prostor u kome možete zabeležiti svoja iskustva nakon izvedene aktivnosti).

No comments: