Wednesday, May 2, 2007

Street Law Radionica ``CENZURA ŠKOLSKIH NOVINA``

Direktor srednje škole je izbrisao dve strane iz poslednjeg godišnjeg broja skolskih novina zato što su sadržale jednu priču o iskustvima učenica u trudnoći, i jednu o tome kako razvod braka utiče na učenike. Direktor je mislio da su priče napisane tako da bi se moglo zloupotrebiti privatno pravo nekih učenika. Takođe je mislio da bi ove teme mogle uvrediti neke od mlađih učenika u školi.
Školske novine uređuju članovi novinarske sekcije. U skladu sa školskom regulativom, nastavnik novinarstva je prosledio primerak novina direktoru neposredno pre objavljivanja. Direktor je izbrisao strane na kojima su bila dva pomenuta članka. Ove strane su takođe sadržale i nekoliko priča na koje direktor nije imao primedbi. Njegov razlog za brisanje ovih strana je bio kraj školske godine, tako da je mislio da neće biti dovoljno vremena da se ove uvredljive priče prerade. U Pravilniku školskog odbora stoji:
“ Učeničko izdavaštvo sponzorisano od strane škole ne zabranjuje slobodu izražavanja različitih stavova koji su u skldu sa novinarskom etikom”. Učenici (urednici novena) su tužili direktora i školski odbor, pozivajući se na Prvi amandman – nenarušavanje njihovih prava.


Pitanja:

1. Koje sve argumente mogu navesti učenici ?

2. Koje sve argumente može navesti direktor?

3. Na koji način je ovaj slučaj sličan '' Tinker-u '' ? A na koji način je različit?

4. Koja bi trebalo da bude odluka suda o ovom slučaju ?

5. Da li je direktor narušio školski pravilnik ? Navedite razloge.

6. Da li je učenicima ove škole potreban novi pravilnik? Ako jeste, kako bi izgledao (napraviti skicu).

1 comment:

Anonymous said...

Prej dates 16 - 18.11.2007 ne Prizren eshte mbajtur takimi pergaditor dhe trajnimi per Dialogun Kreativ me partneret tane nga Svljigu. Pra "QEF-CEP" nga Prizreni dhe "Denizen" nga Svrljigu