Wednesday, May 2, 2007

``Цензуриране на училищния вестник`` Street Law Workshop in Bulgarian

Директор на едно средно училище махнал две страници от последния брой на училищния вестник, защото един разказ-преживяване на ученик със забременяване и друг за влиянието на развода върху ученицител. Директорът вярвал, че са написани по такъв начин, че е нарушенд правото на личната тайна и някои ученици могат да бъдат наранени. Той също така вярвал, че статиите ще навредят на някои от по-малките ученици в училище.

Вестникът бил издаден като част от часовете по напреднала училищна журналистика.Следвайки училищните правила учителя по журналистика показал вестника на директора точно преди публикуването му. Директорът махнал двете страници ,на които били статиите. На тези сттраници имало и статии ,срещу които той нямал нищо противл. Мотивът му да махне страниците бил, че учебната година била почти към края и мислел, че няма да има време да се напишат отново тези обидни статиил
Съществуващата политика на училищния съвет гласяла”Спонсорираните от училището публикации няма да забраняват свободните изказвания или различните гледни точки в рамките на отговорната журналистика”
Редакторът на вестника осъдил директора и училищната управа изтъквайки(обвинявайки), че са нарушени правата.

ЗАДАЧА

Какви аргументи могат да дадат учениците?
Какви аргументи може да даде директора?
По какъв начин този случай прилича на Тинкър? По какъв начин е различен?
Как съдъ трябва да реши този случай?
Нарушил ли е директорът училищната политика? Обяснете
Нужна ли е нова политика за публикациите в училище? Ако да измислете такава

No comments: