Friday, January 12, 2007

Creative dialogue

Denizen Center for Civic Activism, Svrljig, Serbia and its partner Flladi, Tetovo, Macedonia have established cooperation to implement the cross-regional PA initiative `` CREATIVE DIALOG`` in Serbia and Macedonia. The project has been developed as an educational and creative program which can improve dialog and communication between different ethnic groups’ representatives in the unstable region with unsolved international problems. It also gives the youth an opportunity to have direct contacts with their peers at both sides of the border, to know each other and discover new areas and possibilities for future networking.
The aim: To increase the ability of young people to contribute to and benefit form local community development by strengthening their capacity to participate in addressing social needs and setting links between youth in the Balkans region.
Target groups: 2 groups of 24 students 12 to 18 years old; 6 PA mentors, 3 from both partner organizations; Project coordinator; Project assistant; 2 webmasters.
Main activities: Preparatory activities, PA Workshops, Virtual Cooperation, Photo Workshops; Project Evaluation and Publication.
Players: Denizen- center for Civic Activism, Svrljig, Serbia; Flladi, Tetovo, Macedonia.

10 comments:

Denizen Center for Civic Activism said...

Zdravo od Albina!
Sega bi sakala da kazuvam nesto okolu nasata rabota vo proektot PA.
Odkako pocnavme so rabota prvo go izbravme naseto logo koja glasi vaka Sonceto isto ne gree. Nasite nastavnici, Violeta Petroska i Xelal Aqiqi, bea onie koi ne stimuliraa za da ucestvuvame i nie vo ovoj proekt.
Na pocetokot ni bese potesko i ne znaevme bas zosto odime na ovoj proekt, no podocna ja sfativme poseriozno seto ona sto go pravime i sega navistina go cenime ova sto postignavme preku rabotata na ovoj proekt.
Od logoto mozeme da sfatime sto e celta na proektot. Od zborovite Sonceto isto ne gree razbirame deka site sme ednakvi bez razlika na vera i nacija.
Isto taka nie ucenicite od proektot sme angazirani da im drzime nastava na pomalite, znaci na ucenicite od cetvrto oddelenie, gi ucime niv kako da rabotat na kompjuteri i se rzazbira nasata cel e da go rasirime nivniot horizont. Ovaa zadaca ni odi mnogu dobro i se custvuvame gordi sto i nie mozeme da napravime nesto, znaci da im pomogneme na nasite pomali drugari i drugarki bez da se stedime, bidejci kako kazav i porano celta na proektot e da nema razlika medju ludjeto, i nie se trudime da dademe se od sebe za da go postigneme sakaniot rezultat.
Rabotejci na razlicni tocki zaedno so nasata nastavnicka Violeta Petroska i nasiot nastavnik Xelal Aqiqi, sme sfatile deka i pokraj fizickite i psihickite razliki ludjeto se isti.Tie ni pokazaa kako se soglasuvaat bez razlika na razlicnata nacija, vera i jazik. No ima i nesto vo sto se razlikuvame, a toa e kulturata. Sekoja nacija ima svoi sopstveni obicai, svoj jazik, svoja literatura, azbuka idr., no sepak ovie ne se nikakvi precki za nas da se zdruzime i da razmenime idei.
So proektot sme bile i na seminari i tamu sme slusale za teskotiite sto gi imaat ucenicite poradi ucestvuvanje na vakov vid proekti. Mnogumina kazaa deka nemaat podrska od nivnite nastavnici za zadacata koja sakaat da ja realiziraat, isto taka se zalea deka nemaat dovolna oprema za rabota i im nedostasuva prostor, nekoi drugi kazaa deka nemaat podrska od roditelite, no bez razlika na toa tie imaat zelba da odat ponatamu i da si pomagaat edni na drugi.
Mozam da kazam deka nie imame navistina sreca sto nasite roditeli i nastavnici ne podrzuvaat vo ova misija, i isto taka ni gi ispolnija site potrebni uslovi za rabota.
Mislam deka so zborovi ne mo`am dovolno da go opisam ona sto se go postignavme i naucivme so nasite nastavnici koi bea stolb na proektot.

Albina,
Tetovo, Macedonia

Denizen Center for Civic Activism said...

Postovani ucesnici,

ovom prilikom zelim da vas pozovem da u ovom delu bloga ``Kreativni dijalog`` ostavite svoje komentare koji se odnose na celokupni projekat. Albina nam je dala odlican primer, zar ne?

Pozdrav,
Denizen Team

Eftim said...

Proektot stvarno vi e dobar...ve pozdravuvm...vo idnina da prodolzat i pomladite generacii da rabotat na vakvi proekti...a eve eden apel i do ucenicite i nastavnicite od drugite mesta neka ovoj proekt im pretstavuva motiv kako da rabotat...gi pozdravuvam i nastavnicite koi vi ovozmozile uslovi da rabotite....POZDRAV!!!!!!

Anonymous said...

abe zakon ste:) samo napred

Unknown said...

Zdravo od Simona
I jas ja imam taa cest da ucestvuvam vo proektot Kreativen dijalog i so toa moram da kazam deka e eden od najdobrite proekti vo koi sto sum ucestvuvala. Druzenje, zabava a najvazno od se naucivme poveke raboti edni za drugi. Proektov mi otvori novi gledista i nauciv kako da gi gledam rabotite od razlicen aspekt. Toa e najverojatno edna od najvrednite raboti koi gi zdobiv so proektot. Ocenka:5
Cao!

Anonymous said...

Pozdrav svim drugovima iz Makedonije
Ema,Svrljig

Anonymous said...

JA sam dosla da se upoznam sa drugom decom i da se druzimo. Volim svoju druzinu.
Katarina, Svrljig

Anonymous said...

JA sam dosla zato sto volim da upoznajem nove drugove i drugarice i da sklapam prijateljstva sa decom iz drugih zemalja.
Andjela iz Svrljiga

Dragana said...

Pozdrav iz Prizrena od Kreativni Dijalog ekipe

Unknown said...

Jemi ne trajnimin e Dialogut Kreativ ne Prizren