Tuesday, January 23, 2007

Radionica: TURISTI

Materijal: Komad papira ili karton. Flomasteri u boji. Ako je moguće, neka oprema za turiste

Ciljevi:
1. Ova igra sa dodelom uloga simulira sudar kultura i omogućava učesnicima da posmatraju stereotipe koje uvode u uloge. Ovo će pomoći učesnicima da postanu svesni mogućih sukoba u takvim situacijama. Vežba traži da se izmene perspektive, tako što će se «staviti u kožu drugoga».
2. Učesnici vežbaju sposobnosti komunikacije.

Postupak
Najbolje bi bilo raditi sa dve različite grupe; svaka od njih bi imala animatora. Uloga dva animatora je da podsete na uputstva i karakteristike svojih grupa: «turista» i «grupe X». Bilo bi dobro da i ova grupa dobije svoje ime. Ime daju sami učesnicima.
1. Svaka grupa je u svojoj učionici ili jedna u učionici, druga u hodniku. Imaju 15 minuta da naprave kontekst u kome će se razvijati radnja i da se pripreme za uloge.
Turisti iznose podatke o svojoj zemlji, svoja očekivanja na putovanju i pripremaju opremu koju će koristiti tokom putovanja, npr. fotoaparat, mobilni telefon, strani novac. Ako stvarni objekti nisu pri ruci, oni mogu biti predstavljeni na crtežima.
Grupa «X» objašnjava svoju kulturu: porodičnu strukturu, ekonomiju, vrstu zanata, odeću, stanove. Grupa «X» mora biti što «primitivnija». Oni sebi daju ime.
Kulturni elementi moraju biti homogeni. Oni takođe mogu biti predstavljeni crtežima.
2. Dva turista sreću članove grupe «X» dok kupuju suvenire i fotografišu.
Vraćaju se u svoju grupu i pričaju šta su doživeli. Opisuju ono što su uočili o kulturi «X».
Grupa «X» međusobno diskutuje o utiscima sa prvog susreta sa turistima, dajući svoje mišljenje o stavu turista.
3. Turisti upadaju u zemlju grupe «X», koja pokušava da zadrži svoje uobičajeno ponašanje.
4. Dve grupe se sastaju radi povratnih informacija:
- Kako se osećaju turisti?
- Kako se oseća grupa «X»?
- Šta turisti misle o grupi «X»?
- Turisti objašnjavaju koji je problem u ponašanju grupe «X»?
- Grupa «X» objašnjava koji je problem u ponašanju turista?
- Prema mišljenju turista, šta je grupa «X» mogla uraditi da bi pomogla pri susretu?
- Prema mišljenju grupe «X», šta su turisti mogli uraditi da budu manje na smetnji?
- Ako bi se morali vratiti u zemlju grupe «X», šta biste morali znati ili raditi da bi bolje postupali?
Domaći zadatak ili nastavak
Učesninici postavljaju pitanja članovima svoje porodice, rođacima ili prijateljima koji su posetili druge zemlje ili ih pozivaju da provedu jedan dan sa njima, da bi podelili iskustvo susretanja sa ljudima drugačijeg kulturnog ponašanja ili diskutuju o onom što su saznali tokom intervjuisanja.

2 comments:

Anonymous said...

Turisti

Mi smo se izgubili.Stvari su nestale na aerodromu u Berlinu i sada smo u prasume Amazonije. Pronalazimo divlje pleme divljaka kojima je pozdrav da nas povuku za uvo. Poslali su nas da spavamo na hladnom. Nisu nam dali
hranu svadjali su se kad smo ih slikali. Nisu znali sta je novac. Na kraju su nas isteali i drali su se pa smo morali da ukrademo hranu a oni su nam dali cvece da ne bi ostali gladni.

Nemanja Milijic
Svrljig

Anonymous said...

Mestani

Mi smo se premanjima vrlo cudno ponasali. Kada su dosli videli su nas kako smo se ponasali kao figure. Oni su nam pricali kako su se izgubili, a neznaju put do kuce. Nudili su nam novac ali m nismo znali pa smo poceli da njusimo. Trazli su nam da spavaju i da se hrane posto su bili vrlo gladni i spavalo im se. Turisti su nam trazili da spavaju mi smo im dali da spavaju napolju zato sto i mi spavamo napolju. Trazili su nam hranu i mi smo im dali cvece. Ali ipak mi smo im dali pogresan put do aviona pa su bili ljuti. Ali mi smo ipak bili bezobrazni. I zao nam je zbog toga.

Tijana Arsic
Svrljig